Bili smo na svirci: Đorđe Miljenović roka, kida, reže

Bili smo na svirci: Đorđe Miljenović roka, kida, reže

            Bili smo na nastupu Đorđa Miljenovića aka Sky Wiklera koji je, zajedno sa članovima vrhunskih domaćih bendova, oduševio novosadsku publiku u „Gerili“ svojim rock-blues numerama sa njegova dva solo albuma „Sam pao sam se ubio“ i „Amovi“.

            Malo je reći da je pab bio krcat, a ono što je mene lično oduševilo jeste raznovrsnost publike – od srednjoškolaca do pripadnika „krize srednjih godina“.

            Na bend se čekalo 45 minuta ali bože moj, zar svi umetnici počinju na vreme sa svirkom? Svakako smo se svi za to vreme grejali uz neku žestinu i slušali old skul rokenrol. Imala sam mini transfer u pubertetske dane kada je ovaj žanr vladao mojim stereom i mp3-jem, a sada sačuvan od zaborava na planini CD-ova iznad kreveta. Sve u svemu, dobar početak pred buru.

            Đorđe je zajedno sa ostatkom svoje ekipe izašao na binu negde oko 15 minuta pre ponoćke i svirku započeo sa numerom „Điha“ kojom nas je sve digao na noge. Odmah turbo tempo. Na bini nije izgledao ništa drugačije nego dok se bavio repom – u jednoj ruci mikrofon, u drugoj su se mešale krigle piva i cigarete.

            Izbegavao je skenj pesme, videlo se da želi što pozitivniju atmosferu i mogu vam reći da je tako i bilo. Masa je skakala i pevala zajedno sa njim. Nije bilo nijednog falša osim što je celokupno iskustvo moglo trajati duže, kako za njih tako i za publiku. Svirali su nešto manje od sat i 15 minuta, ali kontam da im je oprošteno od strane svih nas – bili su i više nego dobri.

            Nove pesme, novi stil

            Đorđe je relativno skoro rešio da pokaže ljudima da iza mikrofona ne ume samo da repuje. Kao što smo u prethodnom članku istakli, on je multi-instrumentalista, a pored pevača i tekstopisac. Kombo svih talenata koji predstavljaju dobrog izvođača. Svoja dva solo albuma krunisao je starim rokenrol zvukom a isti ukrasio bluzom. Oduševljena sam njegovim pesmama.

„Deca su na meti ludila, imaju žilete u ustima.
Lošeg horsa je pustinja.
Uspavani svi su, jer neko je silovao budućnost
Drži je u podrumu.“

            Iz ovog dela pesme „Ko te laže“ jasno je iskazao negativne efekte sveta u kome danas živimo. Sećate li se onog Đorđa koji je pevao o pivu, buksnama i fuksama?

„Sve je tako smešno, zato što je glupo.
Sve je tako bedno, sve je tako sjebano.“

            Da ne ispadne da lik samo teške tekstove piše, ima i predivnih pesama, među kojima je i „Čuvam te“. Na romantičan i nežan način, Đorđe predstavlja ljubav i sve lepote a i teskobe koje ona donosi.  

„To sto sam otišao večeras
Ne znači da te manje volim
I fališ mi ko nikom
Nemoj sebe kriviti
Nikad nemoj to da radiš
Ti si najbolja na svetu
Sve je ostalo bez smisla
I nanosi mi štetu
Tvoje oči, miris, osmeh
Izleče mi dusu
I onda kad te nema
Vatam sebe sam za gušu

Proći će i ovaj deo
Proći tuga i bes
I ponovo ćeš sa mnom biti
I biće sve okej.“

            Priznajte da ste se raspekmezili.  

„Kralj je ubijen. Živeo kralj! Oko mene su čaure, on je mrtav.
Demoni u panici vrište i beže. Nepogrešivo rokam, kidam, režem.
Vraćam se nazad, pomiri se s’ tim. Otvori kafanu, daj mi viski.
Vraćam se nazad, pomiri se s’ tim. Zajeban, okrutan, kurvin sin.“

            Đorđe je ovom numerom pokazao ko je – silovit i zadrt lik. Pliva iz žanra u žanr, adaptira se kao hobotnica i ono što zamisli, to i ostvari. Iz tekstova gde hoće da mu „blajvi loma“ u tekstove:

„Ko će noćas da me ljubi bez prisile i šanse?
Bez ikakve pogubnosti, jeftine romanse.
Ko će noćas da se trudi malo da me spase?
Kad pištolji zataje i umru žice glasne?
Niko.
Osim mene.“

            Priznajte, pomerio je granice u svojoj karijeri. Iz pesama odjekuje kriticizam, ljubav, patnja, sreća, bes, samospoznaja i osuđivanje. Pljuvanje po lošem, veličanje dobrog. I bol u k***u za nebitno.

            Ukoliko ga niste nikad odslušali, topao savet za sve: dajte mu priliku da vas oduva dok se šetate do posla, kuvate ručak, blejite sa društvom i slično, ne verujem da će vas ostaviti ravnodušnim. Isto tako, ukoliko imate priliku da pobegnete u neki pab gde je najavljen njegov nastup, pozovite prijatelje da vam se pridruže i uživajte u njegovom zvuku.

            Od mene ocena čista desetka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *