Gledali smo domaću seriju – „Koreni“

Gledali smo domaću seriju – „Koreni“

Zovem se Mirjana. Rođena sam 9.1.1961. Tog dana je zajedno sa mnom u našu kuću ušao i televizor. Takoreći, dva u jedan. Mislim da sam već tog dana postala TV manijak (pogotovu kada su domaće serije u pitanju).

Gledam sve, u stvari ne baš sve. Reći ću šta ne gledam. Trenutno, Šifru Despot. Nekako, uz dužno poštovanje za Selo gori a baba se češlja, Radoš Bajić se slabije snalazi u gradu, pa čak i u toj ruralnoj sredini. Možda to i nije tako loše.

Juče sam gledala poslednju epizodu serije Koreni. Po završetku sam pomislila da su četvrtaci u gimnaziji dobili temu za pismeni zadatak, a ovošto sam videla pisao neki sa druge godine koji ne ume da napiše složenu rečenicu. Sve je prosto prošireno i jednostavno. Idealno za loše đake koji ne čitaju lektiru. Moja generacija je lektiru čitala, pa i Korene, jer ako te profesor Zorić počne propitivati oko detalja, nema tog koji može da ti prepriča, gotov si, sedi 1.

Performans glumaca

Bilo je i dobrih stvari. Mićalovićka je ostvarila svoju najbolju ulogu do sada. Nakon epizodne uloge u Zoni Zamfirovoj, gde se odmah videlo da je odlična, ovo je bio praznik za uši i za oči. Posle onih Šotrinih, odnosno Mir Jaminih ljubića, najzad smo videli njenu raskošnu glumu. Sve je bilo dobro. Čula sam svaku reč, svaki njen dah, prepoznala u očima jed sa kojim živi. Sve čestitke.

Za njom je Jezdić. Čim se odmakao od Bode Tajsona, bio je fenomenalan, bilo da je u pitanju reklama, Ravna Gora ili Senke nad Balkanom, te tako i ovde. Govori kao sluga, seljak, tako se i kreće, to je taj lik iz knjige. Odličan.

Treći je Žirović. Kakvo prijatno iznenađenje! Otkako je propao R’n’R ga nisam videla u ovakovom izdanju. Taj markantan i prepoznatljiv glas, jednom rečju odličan.

A sada, Žarko Laušević. Nešto je tu manjkalo. Nešto mi je smetalo. Ostali likovi su mi bili živi, mogla sam da ih vidim u bilo kom selu. Ćosić ih je baš takve opisao. No, aćim Katić nije verodostojan. Laušević govori kao da je u pozorištu, kao da recituje Njegoša. Promašio je temu. Dugo je bio van koloseka, tako da očekujem da bude sve bolji i bolji.

Uloga Đorđa od mladog Đorđevića i ne bi bila tako loša, da taj glumac nema neki poseban način izgovaranja reči koji mene strašno nervira. Guta poslednji slog u nekim rečima, pa onda posebno naglasi početak sledeće. Ne znam kako priča kada ne glumi, ali ovo je mnogo dosadno. Sve je isto. To sam kod njega zapamtila kada sam ga prvi put videla u Mješovitom Braku i to je tada bilo simpatično, ali se on nije pomerio od tog lika.

Radovan Vujović je bio dosta solidan. Mala Mina Softić je katastrofa (mislim da ovim novim generacijama dikciju predaju neki veoma popustljivi profesori). Dara Džokić, Nebojša Milovanović i Radovan Čupić su standardno dobri.

A muzika?

Što se muzike tiče, s obzirom na to da je Irina Dečermić partnerka Gorana Šušljika, koji je producent, više nas je mučila muzikom koja je bila preglasna i jednolična. Daljinski je tu pritekao u pomoć (kada ti je producent partner valjda ne moraš da se trudiš).

Želim da naglasim da ja nemam nikakvog stručnog znanja o ovoj temi, samo pišem o svom subjektivnom osećaju u odnosu na ono što pogledam. Veliki sam obožavatelj naših serija, obožavam naše glumce, nekima se istinski divim, a neke moram malo da kudim. Nemam nikakvu nameru da bilo koga uvredim.

 

TV manijak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *