Intervju sa Janisom Varufakisom za IlSole24Ore

Intervju sa Janisom Varufakisom za IlSole24Ore

INTERVJU “Il Sole 24 Ore”

Janis Varufakis, bivši ministar finansija Grčke, koji se kandidovao na evropskim izborima

“Kvota 100? Samo za manuelni rad. Razvijati zelene infrastrukture”

Karlo Maroni

Janis Varufakis, grčki ekonomista, bivši ministar finansija prve Ciprasove vlade iz koje je izašao zalupivši vrata, pokrenuo je politički transnacionalni pokret Diem25 radi evropsko-progresivnog udruživanja, a sa kojim se kandiduje na evropskim izborima 2019. u Nemačkoj. Od sutra će biti u Italiji dva dana zbog serije sastanaka, od kojih i jedan u Rimu u advokatskoj kancelariji Kertis gde će se, zajedno sa Ser Martinom Sorelijem sastati sa stotinak istaknutih predstavnika poslovne zajednice.

            Spread između BTP-Bund (BTP: Obveznice italijanskog državnog trezora-Bund: Nemačke državne obveznice, prim.prev) se stabilizovao na preko 300. Da li minimalizujemo grčki scenario za Italiju?

Sličnost je u tome što EU u oba slučaja stvara finansijsku krizu kako bi primorala vladu da se preda. Glavna razlika je što je pretnja da se izbaci Italija iz Evrozone mnogo manje uverljiva nego što je to bio slučaj sa sa Grčkom.

            I zbog razlike u veličini, naravno. Ali ovim stopama strahovi rastu, i to prilično…

Razumljivi su strahovi koje zvaničnici EU imaju, imajući u vidu da je Italija previše velika da bi bankrotirala i da bi bila ucenjena, a previše je blizu finansijske implozije za koju ni EU ni ECB nemaju odgovarajuće mehanizme da bi se nosili s tim.

            Brisel je odbacio mere vlade, ali vlada odlučno ide dalje. Da li je reč samo o tome da svako igra svoju igru, ili se stvarno ide ka sukobu u klimi radikalizacije odnosa između tradicionalnih političkih snaga i novih vlasti?

Brisel upada u klopku Matea Salvinija. Upućuju pretnje Salviniju koje jačaju njegov uticaj u italijanskoj vladi. Da li je Salvini nova snaga? Da, jeste, ali je istovremeno i produkt smešnog upravljanja EU neizbežnom krizom Evrozone. Osim toga, paradoksalno, Salvini i Brisel su potrebni jedno drugom. Briselu treba neko kao što je Salvini pošto to daje mogućnost Junkeru, Makronu i Merkelovoj da kažu: “Mi možda i jesmo pravili greške, ali smo jedina zaštita koju Evropa ima od Salvinija i drugih”. A Salviniju treba Junker, Makron i Merkelova, jer njihove neuspešne politike izazivaju nezadovoljstvo i bes koje Salvini koristi.

            Ali garantovani dohodak građana, onako kako je zamišljen, da li to može da bude neko rešenje? Mnogi sumnjaju…

Neće biti garantovanog dohotka za građane. Sve ono što M5S (Pokret5Zvezdica, prim.prev) predlaže je standardni garantovani minimalni dohodak koji je uslovljen prihvatanjem ponuda za posao, čak i onih užasnih. Ovaj sistem postoji u najvećem delu evropskih zemalja, i nema ničeg radikalnog u tome. Može izvesno vreme da pomogne nekim siromašnim Italijanima, ali ne nudi nikakvo rešenje za strukturalni problem stagnacije radnih mesta i dohotka usled veoma malih investicija.

            A da li kontrareforma zakona Fornero, koji je bio usvojen baš krajem 2011. uz spread nešto ispod 600, zar se time ne rizikuje nanošenje štete budućim generacijama? Brojevi su brojevi.

Važno je da se ne meša ono što se događa na tržištu obligacija, famozni spread, sa problemima penzionog sistema. Spread se povećava jer ga EU i ECB podižu u tom svom sukobu sa vladom iz Rima. On bi se povećao bez obzira na vladinu politiku penzionih reformi.

            Ostaje, međutim, tema starosne granice za odlazak u penziju i tzv “kvota 100”?

Što se tiče snižavanja starosne granice na kojoj Italijani stiču pravo da idu u penziju, tj promena kursa Montijevih reformi, smatram da bi sa ovim snižavanjem trebalo nastaviti samo za manuelne radnike, i one sa niskim platama, ali ne i za one sa višim prihodima koji rade u finansijama, javnoj upravi ili u nekoj profesionalnoj delatnosti. Bilo koliko da se uštedi na ovome, to bi trebalo da bude investirano u zelene infrastrukturalne projekte.

            Na evropskim izborima Vi ćete učestvovati sa svojim pokretom Diem25, sa jednim izrazito antiestablišment programom, ali sa pozicija levice. Sada u Italiji, ovakva pozicija dolazi pre svega sa desnice.

Godinama već tvrdim da budućnost demokratije i EU zavise od kapaciteta progresivnih snaga – ili radikalnih evropejaca – da predstave na uverljivi način panevropsku agendu koja bi se suprotstavila istovremeno i establišmentu stroge politike štednje, i ksenofobnoj desnici koja hoće da demontira EU. Diem25 je predstavio jedan takav program (zovemo ga evropski Nju dil) i u maju 2019. ćemo ga predstaviti biračima cele Evrope.

            Da li M5S može da bude model za evropsku levicu?

Iskreno, ne. Naročito otkada su prihvatili da budu Salvinijeva štaka na koju se on oslanja da bi promovisao svoj novi fašistički momentum, M5S je izgubio svaku mogućnost da pretenduje da bude model za progresivne snage.

            Vaš izazov “diktaturi” evropske birokratije liči mnogo na Vaše stavove od pre nekoliko godina.

Tragedija levice u periodu između dva rata, bila je ta što su fašisti uspeli da ukradu naš narativ – npr. izrabljivanje radnika, tiranija bankara, diktatura buržoazije – kako bi ojačali svoje pseudo-antiestablišment stranke, osvojili vlast, i kako bi na kraju krajeva uveli najgoru diktaturu ikada u cilju podrške…establišmentu… Levica ima moralnu obavezu da ne dozvoli raznim Salvinijima u Evropi da imaju uspeha na isti način.

            Eksponenti većine Liga-M5S ponavljaju da će na kraju Italija morati da izađe iz Evrozone. Šta Vi mislite?

Italija ne može da napreduje u aktuelnom projektu Evrozone. To je tačno. Ali bi izlazak iz Evra izazvalo ogromne troškove najugroženijim Italijanima. Naravno, Diem25 smatra da ćemo morati da se pripremimo za izlazak iz Evra, jer je osnovna stvar da budemo spremni i za onaj razvoj situacije koji ne želimo da se dogodi.

            Da li će ova vlada potrajati 5 godina?

Ne. Salvini koristi M5S da poveća procenat glasova Lige sve dok, posle evropskih izbora, ne bude mogao sam da vlada.

           Prevod: Slavica Slatinac, prof. italijanskog jezika, prevodilac, marketinški specijalac i samozvani politički analitičar 🙂 

Originalni tekst: https://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2018-11-25/varoufakis-bruxelles-trappola-salvini-quota-100-solo-lavori-manuali-164709.shtml?uuid=AEM0NumG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *