Nega kose tokom zime i hladnih dana

Nega kose tokom zime i hladnih dana

Niske temperature, hladni vetrovi, kiša i sneg? Zima je stigla, uvlačimo se u debele kapute i perjane jakne, kape i šalovi postaju glavni aksesoari, a autobusi koji kasne dok stojimo na vetru najgori neprijatelji. Bez rukavica se ne napušta kuća, svaki deo tela mora biti pokriven. A kosa? Koliko pažnje posvećujemo svojoj kosi u ovom periodu? Da, da, i njoj je potrebna posebna nega tokom zime, kao što je i nama topla odeća.

Nega kose je vrlo relativan pojam. Neki smatraju da je šampon sasvim dovoljan (makar i litarski sa koprivom), a neki koriste hiljadu i jedan proizvod za kosu. Zbog svog tipa kose više naginjem ovoj drugoj grupi, ali istina je negde u sredini i činjenica je – ako želimo lepu i zdravu kosu tokom cele godine, moramo joj pružiti negu kakva joj je potrebna, a koja je tokom zime malo zahtevnija nego inače. Kao što nam obrazi stradaju na hladnom vazduhu, iste uslove trpi i kosa samo što zbog njene prirode to ne osećamo kao bol. Evo nekoliko saveta kako da svoju kosu što bolje održavate tokom zime i kako da ne posećujete frizera do proleća radi skraćivanja oštećenih krajeva:

ŠAMPON NIJE DOVOLJAN!

Kao što sam spomenula, veliki broj ljudi smatra da je dovoljno kosu oprati šamponom. To je samo prividna zabluda. Šampon je proizvod koji je namenjen pranju kose, ne i njenoj nezi. Potrebno je uz njega obavezno koristiti balzam ili masku, koji će kosi pružiti neophodne hranljive sastojke. Takođe, nije ni svaki šampon isti – birajte šampone prema tome kakvo vam je teme. Ako imate teme koje je masnije, potražite šampon namenjen masnoj koži glave, a ukoliko vam se kosa sporo masti – potreban vam je šampon za suvu kosu. Pojedini brendovi imaju i šampone namenjene zimskoj nezi, tako da i oni mogu biti vaš izbor.

Preporuke proizvoda:

Za normalnu do suvu kosu: Elseve Coco 

Za kosu koja se brzo masti: Botanic Therapy Green TeaGliss Winter Repair, Balea Winter Protect 

Za oštećenu kosu: Fructis SOS repair

Za lomljivu kosu: Botanicals Coriander

PRAVI IZBOR NEGE TOKOM PRANJA

Balzami i maske su negujući proizvodi koje možemo koristiti tokom pranja kose. Balzami su dovoljni kod kose koja je nezahtevna, mada bih preporučila svima da tokom zime koriste maske zbog loših uticaja kojima je kosa izložena. Ovde ne mislim samo na spoljašnje uticaje, već i na činjenicu da zimi više koristimo fen i boravimo u prostorijama u kojima je vazduh suv usled grejanja. Pri izboru maske nemojte se voditi mirisom proizvoda, bojom pakovanja ili najpovoljnijom cenom na polici. Obratite pažnju na proizvode obogaćene prirodnim sastojcima kao što su na primer shea puter, kokosovo ulje, aloe vera ili maslinovo ulje. Oni će pomoći da se vašoj kosi vrati hidratacija koja je zimi izuzetno potrebna. Takođe, obratite pažnju na proizvode na kojima piše da su namenjeni suvoj kosi ili kosi kojoj nedostaje hidratacija.

Preporuke proizvoda:

Za suvu kosu: Hair Food Banana 

Za lomljivu kosu: Botanic Therapy Ricin & Almond 

Za normalnu do suvu kosu: Elseve Coco 

Za suvu i oštećenu kosu: Fructis Wonder Butter

Za suvu i dehidriranu kosu: Alfaparf Yellow Nutritive 

LEAVE IN TRETMANI

Važni saveznici u borbi protiv spoljnih uticaja. Bilo da je u pitanju leave in krema, ulje za kosu ili proizvod za zaštitu od toplote – svi oni pomažu našoj kosi da bude zaštićena. Pronađite tretman koji će vama najviše odgovarati: ukoliko imate tanku i ravnu kosu, za vas je krema sa laganom formulom, a ukoliko je vaša kosa kovrdžava i zahtevna – verovatno ćete korisiti više različitih proizvoda.

Preporuke proizvoda:

            Fructis Aloe Hydra Bomb, Botanicals Safflower krema 

            Botanic Therapy Honey & Propolis krema za kosu sklonu procvetalim krajevima 

            Elseve ulje, Gliss Winter prskalica, got2b Guardian Angel 

ZAŠTITA NAPOLJU

Kada izlazite napolje, neka vam kosa bude skrivena ispod kaputa ili šala, to je pod obavezno za krajeve. Ukoliko ste u mogućnosti, i kosa vam se od toga ne masti, nosite kape ili šešire kako biste i svoje teme zaštitili na pravi način.

VITAMINI ZA KOSU

Snaga kose dolazi i iznutra. Tokom zime unosite u svoj organizam dovoljno vitamina koji su od važnosti za zdravu kosu, a naročito vitamin B. Ukoliko ga ne unosite namirnicama onoliko koliko je potrebno, dodajte suplemente u svoju ishranu koji se mogu pronaći u apotekama i drogerijama, a uz konsultaciju sa farmaceutom, nikako na svoju ruku!

Neki od njih su: Max Medica pilule za kosuSolevita pivski kvasac u tabletamaMerz 

Nadam se da će vam ovi saveti od koristi, jer meni pomažu da zaista zadržim zdravu i lepu kosu do proleća.

Da li imate neke svoje trikove koje biste voleli da podelite? Napišite ih u komentarima!

Do sledećeg čitanja,

Vaš Džasper

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *