Poštovanje, Pavkov

Poštovanje, Pavkov

           Nedavno je odigrana fudbalska utakmica Crvena Zvezda – Liverpul, po mnogo čemu posebna i istaknuta u moru drugih.

           Tog dana sam sebi, kao zakletom navijaču Partizana, obećala porciju kokica i dobru zabavu dok gledam vicešampiona Evrope kako odmerava snage sa našim predstavnikom.

           Realnost je bila drugačija.

           Nije na odmet napomenuti da nikada ne navijam protiv naših predstavnika u evropskim takmičenjima jer mi takav stav nije blizak.

           Očekivala sam dobru utakmicu, puno šansi i odličnu fudbalsku predstavu genijalaca iz Liverpula kako pred Zvezdinim tako i pred njihovim navijačima sa Balkana i eventualni pokušaj Zvezde da ide na nerešen rezultat nakon poraza od 4:0 u Liverpulu.

           Liverpul je ekipa koja ima tradiciju, renome i hordu navijača koja ih prati iz svih krajeva Evrope. Tako se otvaraju kafići u čast kluba, osnivaju društva miljenika ovog velikana (primer: Liverpool pub – Subotica).

           Stigao je, dakle, veliki Liverpul.

           Utakmica počinje.

           Fantastična koreografija Delija.

           Malo gledam u telefon, malo pratim dešavanja na terenu i nedugo zatim počinjem da primećujem naročitu dominaciju Crvene Zvezde.

           Pomislim: „Ok, tek je počela utakmica. Zaigraće Liverpul u svom stilu sa par finti i utakmica će biti rešena već u prvom poluvremenu“.

           Sve više odbijam da poverujem da je situacija koju posmatram moguća… Igrači Liverpula ne znaju na koju će stranu, potpuno izgubljeni u grotlu Marakane.

           Utakmica odmiče…PAVKOOOOOV.

Izvor: Espreso

           „Da li je to Pavkov dao gol? Da li je zaista postigao pogodak?“

           Ponovljeni snimak…Da, jeste!

           Momak iz malog mesta u Vojvodini, daleko manje plaćen od bilo kog prvotimca Liverpula je postigao pogodak protiv velikana engleskog i evropskog fudbala.

           Hladan kao špricer.

           Marakana gori.

           Par minuta kasnije, Pavkov se na iznenađenje mnogih odlučuje na šut sa distance – GOOOOOL!

           PAVKOVVVVV… Ma nije to običan gol, to je evrogol kakav se retko viđa.

           ‘’Pa šta je ovo ljudi, da li sanjam?’’

           Reakcija Milana Pavkova: ista…

           Pomislim: „Da li i ovaj momak misli da sanja pa ne vidi prostor za radost? Da li odbija da poveruje da je sve ono što je kao dečak sanjao zapravo postala java?“

           Sva odricanja nisu bila uzaludna.

           Kada si dečak iz Srbije, pritom iz malog mesta u Srbiji, samo rad, marljivost i predanost su ono što te može dovesti do uspeha.

           Kada ostvariš uspeh, ne raduješ se već čekaš sledeći korak, sledeći cilj i nikada nisi sasvim zadovoljan jer znaš šta znači krčiti sebi put.

           Nema stajanja, nema predaje.

           Utakmica se završila i euforija je trajala, a ja sam i dalje razmišljala o svim poukama koje nam je jedna fudbalska utakmica donela.

           Zašto su igrači Liverpula bili dezorijentisani, začuđeni?

           Oni su verovatno došli da se prošetaju kroz srpsku prestonicu, pobedili su prethodnu utakmicu sa 4:0 i pomislili „Lako ćemo“.

           Za jedno ih niko nije pripremio. Prevelika želja i motivisanost čine nemoguće – mogućim.

           Ovo nije jedna od onih utakmica u kojima je do izražaja došao čuveni srpski inat. Druge osobine su izašle na videlo u jednom mladom momku.

           Naučio nas je velikoj lekciji.

           Milan Pavkov se nije previše radovao jer poštuje svog protivnika, kako u fudbalu tako i u životu. Svakoj, pa i najmanjoj, prepreci treba pristupiti s poštovanjem.

Izvor: Sportskacentrala

           Mogao je pomisliti da je dodirnuo zvezde, da je svemoguć jer je postigao dva gola protiv takve ekipe, ali ne, on je ustuknuo znajući šta ga je dovelo do tog uspeha: naporan rad i ozbiljan pristup svakoj utakmici kao da je ona najbitnija, najteža, protiv najjačeg protivnika.

           Igračima Liverpula je očitana lekcija iz ljudskosti, fer pleja, svega onoga čime svaki pošteni sportista treba da se diči…

           Smatram da su od ovog momka svi imali šta da nauče.

           Nije problem Liverpula u Beogradu bila forma, fudbalsko neznanje, loš dan – bio je to manjak poštovanja prema protivniku.

           Strpljivo graditi svoj život znači biti u stanju da imaš kontrolu nad njim, jer si u svakoj sekundi svestan sebe i sveta oko sebe.

           Milane, želim ti da se nikada ne uzvezdiš.

           Uskoro nam gostuje PSG, a već smo naučili da ništa nije nemoguće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *