Realnost

Realnost

            Živiš u vremenu rijalitija, u realnosti koja ti se prikazuje na malom, velikom, privatnom i državnom ekranu. Gledaj realnost, maštaj i sanjaj o njoj, samo je ne živi. Živi svoj, kroz tuđi, tužni, sažvakani i ispljunut život. Brini o njima – o praznim ljušturama koje se predstavljaju za ljude. Čezni za grehom i gluposti, uguši pobunu u svom srcu i nipošto ne sumnjaj u sistem već u sebe! Jer nisi dovoljno dobar!

            I nisi ti kriv, ali te krivim jer imaš izbor. Oduvek si ga imao i postojaće dok je ljudi sa duhom i sumnjom. Praštam ti jer je sistem postavljen protiv tebe. Hrane te zabludama, kičem i šundom, znaju kako razmišljaš, jer su te oni tako naučili. Ne boje te se jer si predvidljiv, jer se ti bojiš njih. Uplašili su te i uverili da te drže u šaci. Bojiš se jer zavisiš od sistema, a zavisiš od sistema jer ga se bojiš i tu je tvoj problem!

            Maštaj o svom potencijalu, ali ne radi ništa da bi ga ispunio, nemaš vremena za to! Nemaš vremena jer moraš da zaradiš! Zaradi novac! Treba ti novac! Ne možeš da preživis bez novca! Veruj u to, jer ti tako kažu! Veruj svojoj crkvi i državi! Veruj starijima jer su proživeli baš taj tvoj život i znaju sve o njemu. Oni su bolji od tebe jer su se rodili prvi. Živi na kredit i za bolje sutra! Za par godina će ti biti bolje, samo preživi! Samo izdrži u haosu još malo da bi za nekoliko godina živeo ispunjen život. Ne traže od tebe puno… Samo da žrtvujes sadašnjost. Žrtvuj sigurnu današnjicu za ideju o boljem životu u ne tako dalekoj budućnosti. Učini to i možda budeš srećan.

            Srećan… Još jedna stvar koja te plaši – sreća tj. njeno odsustvo. Šta ako ne budeš srećan? Šta ako ti ona ne uzvrati ljubav? Šta ako taj posao propadne? Šta ako nisi dovoljno dobar? Šta ako nemaš dovoljno novca? Šta ako ostaneš sam i uplašen? Šta ako te zaborave i nikada ne saznaš ko si? Šta ako umreš?

Izvor: Tumblr

            I ne zameri na teškim rečima, ali ljut sam na tebe. Ljut sam, jer mi značiš! Značiš mi jer si deo mene, jer sam i ja kao ti. Jer smo jedno. Tvoj strah je i moj, tvoja sreća je i moja sreća, tvoja tuga boli i mene. Zato želim da se probudiš.

            Prestani da ispunjavaš tuđe planove kako bi došao do cilja kom ne razumeš smisao, jer nije tvoj. Prestani da čekaš savršen trenutak i počni da koristiš svaki najbolje što možeš. Ne dozvoli strahu da ti zamuti vid i prekine tvoju vezu sa pravim svetom. Shvati da je poraz nekad neizbežan i prihvati ga dostojanstveno. Nauči iz svakog poraza. Analiziraj osobe, događaje, knjige i misli. Sumnjaj u njih. Konstantno tragaj – juri to nešto veće od tebe samog. Pleši, voli i čuvaj! Čuvaj svoje ljude, obraz i glavu, a ponajviše od svega, čuvaj svoje misli. Čuvaj misli jer lako postanu reči, te reči lako postaju dela, a dela se pazi jer ona čine karakter. A karakter? Karakter ti je sudbina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *